Työskentelypäiväkirja; loppukooste

Loppukooste/analyysi animaatiokurssin työprosessikuvauksesta.

Aiemmat kirjoitukset
http://lihanrepijat.blogspot.com/2012/04/tyoskentelypaivakirja-aloitus-paiva-1.html
http://lihanrepijat.blogspot.com/2012/04/tyoskentelypaivakirja-osa-2.html
http://lihanrepijat.blogspot.com/2012/04/tyoskentelypaivakirja-3.html


1. Suunnittelu

Suunitelmana oli siis pieni animaatio hirviöstä, joka rakastuu pieneen valkoiseen lintuun. Suunnitellessa kuväkäsistä (ja hieman ennen sitä) tarkoituksena oli ensin tehdä pieni takaa-ajo siitä, kun lintu lähtee lentäen pois. Prosessi tuntui kuitenkin hieman liian isolta palata ensimmäiseksi animaatioksi plus juoksun oli tarkoitus tapahtua ruohikkoalustalla ja täällä Torniossa oli vastikään satanut uusi lumi maahan, joten äänittäminen ei olisi ollut mahdollista. Päädyin sitten hieman yksinkertaisempaan ratkaisuun, jossa hirviö vain nappaa linnu hieman ennen kuin se lentää pois. Samalla sain aikaan myös dramaattisen käännekohdan, jossa lintu kuoleekin.
Työstin käsiksen ja koko muun tuotannon itse. Suomalaisesta kirjakaupasta olin ostanut ihania käsintehtyjä paperipakkauksia, joista työstin animaatioon hahmot ja taustat. Taivaan lopulta päädyin maalaamaan vesiväreillä, koska sinistä paperia ei ollut tarpeeksi. Itse päähahmon ulkonäöstä voin sanoa, että suut ja kyyneleet tein tavalliselle tulostuspaperille tusseilla piirtäen, sillä käsintehty paperi olisi ollut liian kuviollista/tekstuurista pieneen käyttöön. Olin aluksi suunnitellut silmiinkin valkuaiset, mutta päädyin jättämään silmiksi vain pienet mustat pallot, jolloin hahmosta tuli hieman sympaattisempi. Sarvet ja sorkat ovat nahkamaisen tekstuurin omaavaa paperia.
(KUVIA HAHMON KEHITYKSESTÄ LISÄÄN MYÖHEMMIN, NYT EI OLE MUISTIKORTTI ULOTTUVILLA)

Kokonaisuudessaan hahmoihin ja miljööseen aikaa meni noin kolmisen päivää. Hirviöön piirsin ensin kaavat, jonka jälkeen jäljensin ne käsintehdylle paperille näin välttäen materiaalin tuhlaamista. Lintu on työstetty piirtämälläl suoraan käsintehdylle paperille.

2. Toteutus

Työstämisestä olen kirjoittaniut jo aiemmin työskentelypäiväkirjamerkinnöissä. Animoimiseen käytin pinsettejä, jotta turhaan liikettä hahmossa ei esiintyisi. Ikäviä pikkuongelmia välillä sattui, mutta sain korjattu suurimman osan pois. Loppukohtauksesta kuitenkin huomaan, kun neiti Poutiainen avusti minua kuvaamisessa, valaisu taustalla vaihtelee huomattavasti ja erittäin rumasti. Tämä johtunee siitä, että heiluin yhden taustavalona käytetyn lampun edessä, enkä ole huomannut tätä sitten kuvausvaiheessa. Asialle ei mahda enää mitään, mutta tietääpähän tulevassa välttää moista kamalaa virhettä.

Editoiminen on ollut minulle jo entuudestaan tuttua puuhaa, joten editoiminen meni kuin vettä vaan. Käytetyn ohjelman puutteellisuus toki harmitti minua, mutta sain työstettyä mieleiseni videokokonaisuuden. Leikkaus onnistui hyvin ja jouduin ainoastaan muokkaamaan yhtä ääniraitaa Pro Toolsilla paremmaksi. Äänenvoimakkuuden säädöt onnistuivat jo ohjelmassa (Final Cut Express) itsessään, joten niitä ei tarvinnut alkaa muokkaamaan Pro Toolsilla.
Tällä hetkellä näyttää olevan kuitenkin ongelmana se, että exportoidessa kuvalaadun kontrastin muokkaus ei näy loppuvedeoksessa. Kokeiltua AVI-muotoa sekä MPEG-muotoa videosta tuli kuitenkin hirveätä pikselimössöä. Päädyin lopuksi MOV-muotoon.

3. Päätös

Lopptuloksesta voin sanoa, että olen tyytyväinen työhön näin ensimmäiseksi animaatioksi. Oletin haukanneeni liian suuren palan animaatioin tekemiseen, mutta olin onneksi väärässä. Työstäminen oli nopeaa ja hauskaa, vaikka hieman väsyttävää puuhaa.
Idea esiintyy mielestäni oikein hyvin valmista työtä katsellessa. Lopputuloksen tarkastelussa huomaan tosiaan valaistuksen pienen muuttumisen (se loppuosa, murr!), mutta muuta suurempaa ongelmaa tai virhettä animaatiossa ei ainakaan huomattavasti esiinny.

Jatkossa animaatio olisi mukavaa työstää piirtämällä tai 3D-animaatiota, mutta nykyistä pala-animaatiotakin voisi parannella tai työstää jopa kokonaan uusiksi.


Kommentit