UYLE0302, Ekskursio Suomen taiteeseen, 2 op

Matkalla tutustuttiin keskeisiin kotimaan taidekokoelmiin, monumentteihin ja arkkitehtuuriin.

Kilometrejä oli melkein 2 000, kirkkoja 9 kpl, taidemuseoita 4 (joissa kävin, Helsingissä sai itse valita kuinka monessa käy), yhden taiteilijan luona käynti ja Turun linna. Rahaa paloi reissulla niin paljon, että lompakkoa hirvittää ja jalat on vieläkin kipeät. Sain muuten ekana päivänä jo rakot kantapäihin ja loppuviikko piti mennä rakkolaastarit jaloissa. Semmosta sitte.

Matkan kohteina olivat:

* Tampereen tuomiokirkko
* Tampereen taidemuseo
* Hattulan Pyhän Ristin keskiaikainen kirkko
* EMMA – Espoon modernin taiteen museo
* Ateneumin taidemuseo
* Lohjan Pyhän Laurin keskiaikainen kirkko
* Turun taidemuseo
* Turun tuomiokirkko
* Vierailu Ville Vuorenmaan ateljeessa
* Turun linna
* Nousiaisten Neitsyt Marian ja Pyhän Henrikin keskiaikainen kirkko
* Mynämäen Pyhän Laurin keskiaikainen kirkko
* Rauman Pyhän Ristin kirkko
* Isonkyrön Pyhän Laurin keskiaikainen kirkko


Maanantai meni oikeastaan vaan matkustaessa, silloin ei käyty missään kohteessa. Yöpyminen oli Laajis-Gasthausissa. Aamiainen oli valitettavasti aika olematon meikäläisen kannalta IBSn takia, söin vaan aamiaisella kurkkua, salaattia ja pari kananmunaa. Luulis nykyään erilaisten ruokatottumusten takia olevan hieman enemmän vaihtoehtoja vilja- ja maitotuotteille?
Tiistaina oli ekat vierailut ja kivojahan ne oli. Kirkot eivät yleensä ole minua kiinnostavia juttuja, mutta keskiaikaisten kirkkojen seinämaalaukset olivat kiinnostavia. Harmi, että puukirkkojen seinät ovat kohtalaisen tyhjiä ja tylsiä. Ekana päivänä olin toki innoissani Hugo Simbergin kuoleman puutarha teoksesta. Se on jotenkin aina puhutellut minua, luurangot kun kiinnostavat. Ja tulihan se haavoittunut enkeli siellä myös vastaan.


Keskiviikkona kierretiin Helsingissä aluksi Senaatintori-Säätytalo-Ritarihuone-Kauppatori ja kävimme myös Helsingin tuomiokirkon sisällä. Loppupäiväksi sai käydä itse eri museoissa, mitä Helsingissä oli. Kävin tutustumassa Ateneumissa, jossa oli suomalaisia klassikkoteoksia esillä. Koska Kalevala on rakas aihe minulle, oli teosten näkeminen livenä mitä parhain kokemu. Erityisesti Aino-triptyykin yksityiskohdat kiehtoivat minua.Yövyin Eurohostellissa, josta maksoin aamiaisesta ja ah, vihdoinkin jotain syötävää meikäläisellekin. Valitettavasti nukuin nämä kaksi yötä huonosti, sillä samaa huonetta vuokrannut henkilö kuorsasi TODELLA äänekkäästi. Miten voi nukkuessa kuulua noin järkyttävää ääntä eikä siihen edes herää itse?

Aamiaista ♥

Torstaina oli pääkohteena Turku. Turussa käytiin taidemuseossa, tuomiokirkossa ja Turun linnassa. Yöpyminen oli Laivahostel Boreassa (joka oli aluksi aivan hirveä labyrintti). Aamiainen oli taas hyvin olematon meikäläisen ruokavaliolle.

Lohjan kirkon asehuoneen holviin maalattu kuva, jossa noita lypsää paran avustamana lehmää. Vieressä toinen nainen kirnuaa voiksi vierellään olleen paran varastamaa maitoa. (wikipedia)
Yksi huomio torstaista oli muuten Lohjan Pyhän Laurin keskiaikainen kirkko, josta huomasin tutun maalauksen katosta. Markus Hiekkanen on kirjoittanut kirjassaan Suomen keskiajan kivikirkot maalauksista, joissa kuvataan paroja. Pitääpä lainata kirja kirjastosta, kunhan se palautetaan ensin. Para on siis on suomalaisessa ja ruotsalaisessa kansanperinteessä tunnettu maatilan tai talon haltija eli eräänlainen tonttu, ja myös omistajansa apuolento. Para on kuitenkin nykyajan tarinoiden herttaisista tontuista poiketen kuvattu usein pelottavan näköiseksi ja voimalliseksi olennoksi. Paran tehtävä oli talon ja omistajansa auttaminen ja varallisuuden kasvattaminen, teoksessa para on ilmeisesti varastanut maitoa jostain, joka kirnutaan voiksi.

Perjantaina oli enää pelkkiä kirkkoja jäljellä, mutta pitkä viikko alkoi tuntua jo väsyttävältä, etten jaksanut kuvata edes kirkkoja. En tainnut tosin olla ainoa väsynyt, ylimääräistä aikaa jäi viimeisenä päivänä aika paljon. Perillä Rovaniemellä olimme joskus ennen kello kahta yöllä.


Mutta ei kai siinä. Vaikka matkan rahapuoli ärsytti ja huolestutti minua, ymmärsin matkan jälkeen matkan tarkoituksen. Täällä pohjoisessa ei ole samankaltaisia kirkkoja, jotka olisivat taidehistorian kannalta tärkeitä tutustumisen kannalta.

Kommentit